Новият сайт е в процес на изграждане. Ако е необходимо можете да решите да се върнете в стария сайт като кликнете по-долу. 

   

Към стария сайт на

Беб Био Ензима ЕООД

     
 ЛОЗЯ – рязане и връзване

Рязането и връзването на лозята са ежегодни трудоемки  и доста оскъпяващи процеси. Ето защо правилният избор на компонентите за тяхното осъществяване води съответно до обосновани  разходи за труд и материали.

Рязане.

Този процес може да се извърши ръчно или по  механичен способ. Той се извършва на няколко пъти в сезона на различни етапи и изисква по-добра квалификация на работната сила с оглед да не се нанесат повреди на насажденията.

1.       Ръчното рязане става с обикновени лозарски ножици от различни марки. Основното при тях е качеството на материала на режещите елементи, тяхното захващане с дръжката и удобството /ергономичността/ на самите дръжки.  Био Ензима България  предлага частично една американска марка ножици и основно такива на ARS /Япония – една от водещите марки в света.

2.       Механичното рязане става с хидравлични и/или електрически ножици. При хидравличното рязане  се използва предимно хидравликата на трактора, което Ви принуждава да се ангажира за тази дейност трактор и да се използва дизелово гориво. В последните години по-голямо разпространение имат електрическите ножици с батерия, което предопределя и тяхната по-голяма автономност и икономия на гориво. При тях са важни мощността на акумулаторните батерии, съответно автономността им в часове използване /7-9-11 часа от зареждане до зареждане, надеждността на агрегата, както и параметрите на ножещия блок ,диаметър рязане, стомана и т.н.

Био Ензима България може да предложи няколко марки електрически ножици, и основно КОИМА МАНТИС /Италия/ и ПЕЛЕНК /Франция/. Съответно може да доставяме и марков консуматив за ПЕЛЕНК и съвместими връзки за него.

 
ВРЪЗВАНЕ.

Този процес в по-голяма степен се извършва с машини /на различните етапи/ и останалото - ръчно. При него следователно и по-субективно и по-внимателно опазване на филизите на лозичките. Има най-различни приспособления за тяхното извършване с различни консумативи /връзки/ от различен материал. Има, обаче, и електрически уреди за връзване подобно на електрическите ножици /ПЕЛЕНК, Франция/.

1.       Рафия.

Тези връзки са изработени от специален полимер, с което се избягва силното „навиване” на връзките по подобие на нашия сизал, /който прави истинска връв и предполага прерязване на филизи, ластари/.Предлага се на връзки /в повечето случай по 200 бр в сноп с дължина от 120-140 см/ или в бобини /макари от 500 лин метра. И двете опаковки се прикрепват към колана на оператора и от него се издърпва необходимата дължина за връзване. Най-удобно това да става е един режещ алуминиев или пластмасов пръстен, поставен на един пръст на оператора , за по-голяма удобство и производителност на боравене.Освен това, тези връзки са най-икономичния начин за ръчно връзване – по брой най-възможни връзвания, производителност, липсата на какъвто и да механичен уред /освен режещия пръстен/ за повреда. Освен това тези връзки се задържат върху лозичките няколко години, когато те са синтетични , дори и при капково напояване. Има и връзки рафия биологични, които срокът на разпад е около 8-9 месеца.

 Подобен евтин материал за връзване по същия начин са и т.н. текстилни „кетелки” – отпаден материал от текстилната промишленост. Тук недостатъкът е че при овлажняване от слана, дъжд, сняг те се разтягат и са разхлабват/разширяват и може да се наложи да се подменят даже 2 пъти в един сезон.

 

3.      Шлаух /”тубето”/.

Това са леки кухи тръбести празни проводници от ПВЦ материал. Произвежда се с различни диаметри и 2 -3 цвята /зелен,кафяв…/, като най-подходящи за лозови насаждения са 2 мм, 2,5 мм и 3,00 мм.  Предимствата им са:

-          Могат да се полагат ръчно и освобождаването с ножица, нож и още по-удобно с режещ пръстен /както при рафията по-горе, т. 1/;

-          Те „стоят” много добре при дъждовно време и при капково напояване /основната тел/.

Единственият недостатък е нейната стойност – за сравнително ограничени линейни метри цената им на 1 лм е доста значима /поне в сравнение с тази на рафията и „кетелките”/.

4.      Електрически уред за връзване.

На нашия пазар е познат - рядко – ефективният уред на ПЕЛЕНК, Франция –

ФИКСИОН. Неговите характеристики и предимства са:

-          Повишаване на производителността с 40% в сравнение с връзване на ръка;

-          Производителност – до 12 000 връзвания на ден, или 30 бр на минута;

-          Тежест – само 900 гр и може да се използва с лява и дясна ръка. Теглото на батерията е 2 кг, в специален колан на кръста. Шум – до 70-80 децибела.

Консумативът /връзките е като бобина със стоманена жилка 0,36 мм или 0,44 мм, изпълнения с пластмасово покритие, хартиено покритие, инокс  и биодеградиращ. Всяка бобина е от 200 метра и осигурява нормално 1 500 връзвания.